Renzis tur att förändra EU

Italiens premiärminister Matteo Renzi blåste in även på detta senaste EU-toppmöte som en stormvind, full av energi och övertygelse att han ensam kan förändra Europa.

Ungefär som Francois Hollande gjorde för två år sedan, Cameron för fyra år sedan liksom en lång rad premiärministrar före dem.

Så hur gick det för Renzi?
Tja, på sitt alldeles första EU-toppmötet den 27 juni lyckades Matteo Renzi på egen hand få Europa att vända fullständigt.
Missade ni det? Jo, så här var det: Han förklarade för de andra 27 trögtänkta ledarna att EU numera ska betona inte bara stabilitet (läs åtstramning) men också tillväxt.

Blitz, kallade någon tidning Renzis insats för.
Det var antagligen en nyhetsredaktion som inte följt Europapolitiken så noga för ”tillväxt” har varit tillropet på alla EU-toppmöten, i alla EU-riktlinjer och för alla budgetanslag (jominsann, även kulturbudgeten måste skapa tillväxt) sedan rätt många år nu.

Hollande var för övrigt lika stolt efter det första toppmöte han var på som ny fransk president, för att han fått infört ”tillväxt” som EU-prioritet nummer ett.
Cameron anser för sin del att han uppfunnit begreppet och exporterat det till Europa.

Hur som helst, hur gick det för ”blitzen” Renzi på sitt andra EU-toppmöte?
Inte lika bra.

Han hade ju gjort upp med toppgubbarna innan att hans utrikesminister Mogherini skulle ha EU-utrikesministeruppdraget.
Jo, han visste att några östeuropéer inte var glada för henne. Italien blev EU-ordförandeland den 1 juli och hennes första resa under den hatten gick till Moskva och till Vladimir Putin.
De hade en trevlig stund tillsammans.
Elva öst-europeiska länder ansåg att det var skäl nog att underkänna henne.

Nu räknas dessa kanske inte i Renzis värld för Renzi hörde inget motstånd mot Mogherini vid toppmötet.
Att Herman van Rompuy bestämde sig för att bryta upp toppmötet och skjuta  utnämningarna på framtiden när han inte fick enighet kring de namn som fanns på bordet, var  oskickligt hantering, sa Renzi.
”Jag tillät mig själv att säga till honom (Van Rompuy) att nästa gång kan han skicka oss ett SMS för att bespara oss resan till Bryssel och att sitta uppe till 2 om natten.”

En otålig man, Renzi, som inte drar sig för att vara oförskämd för att höras.
Lite lik David Cameron i EU-sammanhang.
Som nu vill blockera Donald Tusk, vilkens utnämning till ny president för EU-toppmötet, råkar vara de 10-11 östeuropeiska ländernas motkrav på att acceptera Mogherini som utrikesminister.

Kanske Cameron och Renzi kunde ta ett snack så slipper alla andra resan till Bryssel?

This entry was posted in EU:s maktbalans. Bookmark the permalink.

One Response to Renzis tur att förändra EU

  1. olga says:

    j’aime beaucoup cet article .
    merci pour le partage .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.