Se upp för gräsrötter av plast

Det myllrar av gräsrots-organisationer och av proffslobbyister i Bryssel. Det brukar inte vara enormt svårt att skilja dem åt, även om några av gräsrötterna blivit så proffsiga med åren att de knappast kan kallas amatörer, även där grästopparna också vuxit rätt långt från rötterna.

För några år sedan dök för första gången upp ett vanligt amerikanskt fenomen upp i Bryssel – astroturf.
Detta konstgräs är alltså en intresseorganisation som presenterar sig som gräsrot men döljer att bakom fasaden handlar det om storbolag.
Tankesmedjan European Privacy Association kallade sig den förra. Det visade sig vid närgången granskning handla om Google, Facebook, Microsoft och Yahoo med flera, som på det här sättet försökte öka sin trovärdighet när de lobbyade EU-politikerna att minska skyddet av privatliv.

Konstgräs-aktivist nummer 2 i Bryssel  bildades i somras. Det rör sig om tankesmedjan Efila som kläs av, av Corporate European Observatory.
Denna tankesmedja säger sig vilja  arbeta för en objektiv debatt om skiljedomslösningar, mer känt som ISDS – som bekant på förslag att ingå i ett kommande USA/EU-handelsavtal vilket avskys hett av andra intressegrupper.

Men Efila är inte en tankesmedja och är inte heller ute efter att skapa objektiv debatt. Det handlar om ett affärsintresse.
Efila är grundat av nio internationellt verksamma advokatbyråer som alla tjänar goda inkomster på tvister som går till skiljedom, både genom att företräda någon av parterna i en tvist och genom att själva sitta som ledamoter av en skiljedomstol.

En svensk grundande medlem är byrån Mannheimer Swartling, som uppges vara ledande på skiljedomstvister i Sverige. Mannheimer Swartling rådger t ex Vattenfall i sin stämning mot tyska staten för beslutet att avveckla tysk kärnkraft.
I styrelsen för Efila sitter en av byråns partner, Jakob Ragnwaldh, specialist på skiljedomar.

Och visst ska advokater som lever på skiljedomstvister få framföra sina åsikter i EU-debatten. De lär kunna ämnet väl och ha mycket att bidra med.
Men de får gärna kalla sig för vad de är – lobbyister för storbolag.

This entry was posted in Globalt maktskifte and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Se upp för gräsrötter av plast

  1. Amos says:

    Tack för info. Mannheimer har nyss kommit till Malmö. Dagen liknande lobbyistverksamheter och tankesmedjor går under kan jag sova gott om nätterna. Tills dess är det kamp och aktivism som gäller.

    Mvh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.