Vem vann EM i budget?

Merkel, förstås!
…om man nu ska betrakta EU-överläggningar om hur kassan ska brukas under de sju närmaste åren som en landskamp.
Tyvärr är det precis så som EU-länderna uppför sig när flerårsbudgeten ska avhandlas och de får därför finna sig i att pressen kommer att utropa vinnare och förlorare.

Budgetförhandlingar i Brussel är en mästerlig uppvisning i rökridåer och därför kan alla premiärministrar åka hem efteråt och ogenerat låta sig hyllas i nationell press. Även Francois Hollande, den blekaste, osäkraste president som Frankrike har haft i manna (=mitt)-minne.

Själva utfallet är för det mesta så svårt att begripa att få ens försöker sig på det.Men det är ändå uppenbart att Merkel vann.
Varför?
Varje budgetförhandling inleds alltid med att Tysklands förbundskansler deklarerar att den här gången tänker han inte dra upp plånboken och lösa ut den som bråkar mest för att få förhandlingarna att nå i mål.

Angela Merkel följde den tyska traditionen inför torsdagens toppmöte.
Men hon är den första tyska förbundskansler som faktiskt också kommit hem med plånboken orörd i bakfickan.

Hon fick precis som hon ville – en bantad EU-budget att visa upp för tyska skattebetalare som tror att de står för notan när Europa håller bal.
Hon fick EU-budgeten bantad på de två stora poster som Tyskland tjänar minst på – jordbruket och regionalfonderna.
Hon fick EU-budgeten höjd på den punkt där Tyskland har mest att vinna – tillväxtsatsningar.

Och till råga på allt fick hon brittiske premiärministern David Cameron att agera nyttig idiot. Han fick gå i första ledet och propsa på sänkt budget med attacken inriktad på allt som fransmännen har något att vinna på.

Cameron kommer därför att stå längst fram för att ta smockorna när de hätska attackerna från Europavännerna kommer, alltså Europaparlamentet och den tyska oppositionen.

Det gör han säkert gärna, det vinner honom inrikespolitiska poäng.
Han och hans nationella press lanserar oblygt honom som hjälten som ensam tog strid med hela Europa och vann.
Merkel har inget emot det, alls.

This entry was posted in Övrigt and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Vem vann EM i budget?

  1. ylvanilsson.se says:

    Reinfeldt segrade absolut – men Sverige förlorade. Kraftigt minskade satsningar på infrastruktur förlorar våra företag på, kraftigt minskad konkurrenskraft i svenskt jordbruk (rumänskt hästkött är förstås billigare) och kraftigt minskat regionalstöd. Svenska staten tar ett hårdare grepp om grupper som kunnat hämta luft på annat håll.

  2. Yes! Men framför allt är väl Reinfeldt den store segraren enligt vad han säger? Nu gäller det bara att de bångstyriga parlamentarikerna böjer sig för partipiskan. Olyckligtvis är de ju folkvalda och kanske tycker att de kan göra litet som dom vill trots R:s och Borgs stränga förmaningar.

    Man brukar ju tala om det ”demokratiska underskottet” i EU. Nu är det ju litet ironiskt att den svenska regeringen går ut så hårt för att klavbinda den enda demokratiskt valda institutionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.